.

czwartek, 12 września 2013

Sałatka z ogórków i papryki

Zrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto.




Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 250 g cebuli
  • 250 g marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka soli
  • Zalewa:
  • 0,5 szk octu 10% Jamar
  • 1,5 szkl wody
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 goździki
  • 4 listki laurowe
Przygotowanie:
Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.




8 komentarzy:

  1. moja mama takie robi, ja generalnie nie robię żadnych słoików na zimę

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Szkoda, że nie mam już ogórków!

    OdpowiedzUsuń

  3. robię podobną, słoiczki mają urocze kapelusiki, sałatka na pewno pyszna - serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. a czy z tej solanki trzeba odcisnąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie odciskasz, sola zasypujesz po to by warzywa puściły sok i zmiękły. Później wlewasz przygotowaną zalewę i rozlewasz ją na koniec do słoików warzywami.

      Usuń
  5. dzięki za odpowiedz. właśnie dziś robię sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, mam nadzieję że będzie smakowała.

      Usuń