.

piątek, 13 września 2013

Sok z czarnego bzu

Taki sok w spiżarni to skarb. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście to najwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo za kilka dni opadnie.


Składniki:

  • 3 kg czarnego bzu
  • 1 szk wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
 
Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min. 




10 komentarzy:

  1. Świetny przy przeziębieniu,na spadek gorączki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. do czego jeszcze mozna uzywac ten sok ?

      Usuń
    2. Ja przede wszystkim piję w okresie jesienno zimowym.

      Usuń
  3. moje dziecko wzmagało się 3 miesiące z katarem i kaszlem...wszystko już minęło po zastosowaniu syropu z czarnego bzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, ja właśnie dwa dni temu zebrałam owoce czarnego bzu z krzaków i wczoraj zrobiłam syrop. pierwszy raz. i cieszę się że jeszcze się załapałam na owoce, bo bałam się, że już do przyszłego roku będę musiała czekać. mam pytanie, które mnie dręczy i nie umiem sama sobie odpowiedzieć. wiem, że bez musi być poddany obróbce termicznej, żeby nie miał właściwości toksycznych. więc mój syrop zagotowałam. potem, po wlaniu do słoików i butelek, jeszcze je gotowałam, ale krótko (jako, że robiłam go ze względu na jego lecznicze właściwości, nie chciałam zbyt długo gotować, żeby wszystkiego co dobre w nim nie zniszczyć). no i żaden słoiczek ani butelka mi nie "zassały" (z dzieciństwa pamiętam, że gdy moi rodzice robili przetwory, to potem nakrętka powinna być wklęśnięta i przy stukaniu w nią palcem wydawać głuchy odgłos - no więc moje takie nie są - można je wciskać i mają dźwięczny odgłos). więc pewnie pasteryzacja się nie udała?? nie mam wielkiego doświadczenia. nie wiem, czy mogę przechowywać tak jak są (może w lodówce?), czy jeszcze raz je wstawiać do gotowania? co zrobić, żeby pasteryzacja była udana? a cukru dałam więcej niż w tym przepisie, co może mieć wpływ na przechowywanie też. bardzo proszę o radę kogoś bardziej doświadczonego w temacie! Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co znaczy krótko, ile minut pasteryzowałaś?
      Wg mnie powinnaś od zagotowania pasteryzować minimum 10 min. No i woda powinna się gotować. Myślę że powinnaś jeszcze raz je poddać pasteryzacji.

      Usuń
  5. Taki soczek to jest coś :) ja w zeszłym roku zrobiłam zaledwie 2 słoje, ale może w tym roku uda się zrobić więcej :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny soczek, też zrobiłam swój bardzo go lubię:-) samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie robiłam nie miałam skąd wziąć czarny bez ale moje teściowa robiła i zawsze podrzuca mi słoiczek na przeziębienie .

    OdpowiedzUsuń