Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 14 g drożdży instant
- 10 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki miodu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 240 ml ciepłego mleka
- 200 g serka sałatkowego Patios
- Do posmarowania
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- sezam
Mleko podgrzać dodać suszone
drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży.
Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn
drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić
gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę
wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe
miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na
prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po
kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi
wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować
roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem
posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35
minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce.
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Moje Małe Czarowanie
Kinga Małe Kulinaria
Marta Blue HipopotamDorota Moje Małe Czarowanie
Kinga Małe Kulinaria
Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Ewelina Stylowa kuchnia
Magda Moja kulinarna przygoda
Monika matkaWariatka
Magda Zielenina
Małgosia Smaki Alzacji
Magdalena z bloga Czary-gary w kuchni
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Edyta z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it.
Marghe z bloga Po prostu Marghe
Ewa z bloga Kobieta Renesansu
Ewelina Stylowa kuchnia
Magda Moja kulinarna przygoda
Monika matkaWariatka
Magda Zielenina
Małgosia Smaki Alzacji
Magdalena z bloga Czary-gary w kuchni
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Edyta z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Justyna z bloga Gotowanie i pieczenie - I lovit it.
Marghe z bloga Po prostu Marghe
Ewa z bloga Kobieta Renesansu
Wspaniałe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe te bułeczki, napewno są bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńświetnie ślimaczki:)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone :) Dziękuję za wspólne pieczenie i dołączenie do akcji :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)))
OdpowiedzUsuńI wyrośnięte i ładnie zwinięte.Smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuńFantastyczne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ślimak , slimak pokaz rogi, cudne są, dzięki Ala za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńJa tam się zakochałam w tych bułkach :-) dziekuję za wypiek Ala !
OdpowiedzUsuńCudowne te bułeczki i takie proste w przygotowaniu, ach, ten smak za mną chodzi. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńDzięujęza wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo optymistyczne zdjęcia. W sam raz na optymistyczne rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Pięknie zrumienione :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, dziękuje za wspólne wypiekanie :).
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie..i do następnego..
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł z tym serkiem w środku :)) pięknie wyglądają i musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńPiekarz u którego kupuję chleb spróbował tego specjału i zamówił dla siebie , bo bardzo smaczne i biorę się do dzieła aby były gotowe na 9:00 to i dla nas na śniadanie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńNo chyba mam uzależnienie od nich rewelacja !!!!! wow...
OdpowiedzUsuńAle fajne te bułeczki :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń