niedziela, 13 lipca 2014

Bułki greckie Tiropsomo

W ten weekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków. Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne.



Składniki:


  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 14 g drożdży instant
  • 10 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 200 g serka sałatkowego Patios
  • Do posmarowania
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • sezam
Przygotowanie:
 Mleko podgrzać dodać suszone drożdże, łyżeczkę cukru wymieszać i odłożyć do poruszania się drożdży. Mąkę przesiać przez sitko dodać sól, miód, oliwę z oliwek zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych (hak) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto wyjąć z misy miksera. Misę wysmarować olejem włożyć ciasto przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 8 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3mm. Na cieście rozłożyć po kilkanaście kosteczek sera zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce.
Razem ze mną bułeczki piekli:

21 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe te bułeczki, napewno są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upieczone :) Dziękuję za wspólne pieczenie i dołączenie do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I wyrośnięte i ładnie zwinięte.Smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne ślimaczki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślimak , slimak pokaz rogi, cudne są, dzięki Ala za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam się zakochałam w tych bułkach :-) dziekuję za wypiek Ala !

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne te bułeczki i takie proste w przygotowaniu, ach, ten smak za mną chodzi. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszą być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo optymistyczne zdjęcia. W sam raz na optymistyczne rozpoczęcie dnia :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne bułeczki, dziękuje za wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za wspólne pieczenie..i do następnego..

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacyjny pomysł z tym serkiem w środku :)) pięknie wyglądają i musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekarz u którego kupuję chleb spróbował tego specjału i zamówił dla siebie , bo bardzo smaczne i biorę się do dzieła aby były gotowe na 9:00 to i dla nas na śniadanie jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  15. No chyba mam uzależnienie od nich rewelacja !!!!! wow...

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajne te bułeczki :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń