.

sobota, 20 czerwca 2015

Drożdżówki z truskawkami

Powoli mi się kończą truskawki w ogródku więc musiałam jeszcze upiec pyszne, pachnące drożdżówki z truskawkami z chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne.

Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 230 ml ciepłego mleka
  • truskawki 
  • Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko podgrzać odlać około 100 ml wsypać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, pokruszyć drożdże i wymieszać. Odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu mąką, przykryć misę ściereczką i odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć na podsypany mąką blat i podzielić na 9 części. Z każdej części uformować okrągłą kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po wyrośnięciu dnem z szklanki docisnąć na środku do samej blaszki. Pędzelkiem dokładnie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i do wgłębienia włożyć po 3-4 truskawki. Na wierzchu obficie posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka: z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę. 
Lukier: z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier.




9 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie prezentują się te drożdżówki, teraz na śniadanie byłyby idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne drożdżówki wyglądają lepiej jak te z cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :-) bardzo lubię takie buły :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te drożdżówki ci wyszły :) Aż szkoda jeść!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie bez lukru i porywam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chetna jestem nie tylko na jedna , wyglada przepysznie

    OdpowiedzUsuń