.

czwartek, 25 stycznia 2018

Klopsy z jajek

Dzisiaj przepis na klopsy z jajek, które są sycące i tanie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które każdy w zasadzie ma w domu by mieć szybki i smaczny obiad. Zalecam użyć jajek wiejskich ewentualnie "zerówki".

Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.



Składniki:
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle klarowanym.
Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić surowe jajko dodać cebulkę razem z masłem, musztardę, bułkę tartą i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować klopsy i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Wtedy masa stężeje i łatwiej jest panierować i utrzymać formę klopsów. Jednak nie jest to konieczne.
Wyjąć z lodówki panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu z dwóch stron. Po usmażeniu przekładać na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.





1 komentarz:

  1. Pięknie to wygląda, będę musiał wypróbować.

    OdpowiedzUsuń