Z tego przepisu korzystam już dłuższy czas ale dopiero dzisiaj doczekał się publikacji.
Talerz Victoria Gold Porcelana Bogucice.
Składniki:
- około 700 g obranych ziemniaków
- 1 jajko L
- 1 mała cebula
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- olej kokosowy do smażenia
Cebulę i czosnek obrać.
Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na gęste sitko delikatnie odcisnąć z nadmiaru płynu i pozostawić na sitku około 15 minut. Po tym czasie z naczynia odlać nadmiar płynu pozostawiając na dnie powstałą skrobię ziemniaczaną. Dodać do niej ziemniaki, mąkę, sól, pieprz, wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać pół na pół olej rzepakowy i kokosowy. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną i formować niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron na złoto. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Uwielbiam placki ziemniaczane:)Jeszcze jak są fajnie podsmażone
OdpowiedzUsuńPycha.
OdpowiedzUsuńWyglądają jak złoto, mniam...
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję śmietanę -1 czubata łyżka ,majeranek z przypraw
OdpowiedzUsuń