poniedziałek, 15 stycznia 2018

Faworki na krupczatce z mascarpone

Co roku w karnawale staram się chociaż raz zrobić faworki. Korzystałam już z kilku przepisów ale w tym roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach.

Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin

Składniki:
  • 5 żółtek
  • 250 g mascarpone Łowicz
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 150 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa
  • 1 łyżka wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do misy miksera dodać żółtka, mascarpone, cukier puder, sól i zmiksować na jednolitą masę. Miksując na wolnych obrotach wlać wódkę, dodawać stopniowo mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę pszenną. Po zmiksowaniu na gładką masę ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę zagnieść i uformować z ciasta kulkę. 
Na stolnicy ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-7 mm. Ciasto zwijać jak list najpierw jeden bok do środka a następnie przykryć drugim bokiem i ponownie rozwałkować. Taką czynność powtórzyć od 10 do 15 razy. 
Ciasto podzielić na 4 mniejsze części. Każdą część cieniutko rozwałkować i pokroić radełkiem w paski o szerokości około 2 cm i długie około 15 cm. Na środku każdego paska zrobić na środku wzdłuż nacięcie około 2 cm i przewinąć jeden z boków. Faworki układać na bawełnianym ręczniku. 
W patelni z wysokim brzegiem rozgrzać olej  do temperatury około 180 stopni. Smażyć faworki po około 40 sekund z każdej strony na złoto.
Oleju powinno być tyle, żeby faworki mogły swobodnie wypłynąć.
Po usmażeniu przekładać na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać oprószone cukrem pudrem.
W trakcie wałkowania nie podsypywałam stolnicy mąką gdyż ciasto miało idealną konsystencję i nie przywierało do stolnicy.



1 komentarz: