sobota, 20 stycznia 2018

Syrop na przeziębienie cytryna, miód i imbir

Okres od jesieni do wiosny sprzyja chorobą, więc polecam wam zrobić domowy syrop na bazie miodu z dodatkiem cytryn i imbiru, który wskazany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, grypie. My zażywamy go również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności organizmu. Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu natomiast w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą. Zaleca się spożywać rano. 
Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :)



Składniki:
  • 2 cytryny
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • miód 
Przygotowanie:
Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć.
Imbir cieniutko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. 
Słoiczek i nakrętkę umyć, wyparzyć i osuszyć.
Do słoiczka wlać 2 łyżki płynnego miodu układać na przemian plasterki cytryny i imbiru do wykorzystania składników. Całość zalewamy płynnym miodem 1 cm ponad powierzchnie cytryn. Słoik szczelnie zakręcić kilka razy przemieszać i włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie syrop jest już gotowy do spożycia.



10 komentarzy: