Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :)
Składniki:
- 2 cytryny
- 2-3 cm korzenia imbiru
- miód
Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć.
Imbir cieniutko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
Słoiczek i nakrętkę umyć, wyparzyć i osuszyć.
Do słoiczka wlać 2 łyżki płynnego miodu układać na przemian plasterki cytryny i imbiru do wykorzystania składników. Całość zalewamy płynnym miodem 1 cm ponad powierzchnie cytryn. Słoik szczelnie zakręcić kilka razy przemieszać i włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie syrop jest już gotowy do spożycia.
Jak długo może stać?
OdpowiedzUsuńW lodówce kilka dni. U mnie 3-4 dni. Robię mniejsze porcje i częściej.
UsuńPomaga?
UsuńNam pomaga. :)
UsuńJak stosować
OdpowiedzUsuńNa początku wpisu jest napisane jak stosować.
UsuńŚwietnie, akurat mi się przyda.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować tego syropu, jestem ciekawy czy będzie działać.
OdpowiedzUsuńKorzystam z tego przepisu i jestem bardzo zadowolony z jego efektu.
OdpowiedzUsuń