Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana
- 10 dużych pieczarek
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/4 żółtej papryki
- 1 mała cebula
- 1/4 szkl kaszy kuskus
- 4 łyżki krojonej mozzarelli
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Pierś pokroić w drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odłożyć na około pół godziny do lodówki.
Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki.
Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć 1-2 minutki dodać paprykę, seler i dalej podsmażać około 5 minut. Na samym końcu dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do momentu odparowania płynu. Zdjąć z ognia dodać z powrotem kurczaka i kaszę kuskus. Wymieszać. Na sam koniec dodać mozzarellę i ponownie wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek napełnić farszem ze sporą "górką". Ułożyć na blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 minut.
Podajemy na ciepło.
Pięknie się prezentują te pieczarki!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńUwielbiam faszerowane pieczarki, ale jeszcze nigdy nie robiłem ich w takiej odsłonie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuń