Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.
Składniki:
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól do smaku
- pieprz biały do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na maśle klarowanym.
Ugotowane i obrane jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wbić surowe jajko dodać cebulkę razem z masłem, musztardę, bułkę tartą i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować klopsy i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Wtedy masa stężeje i łatwiej jest panierować i utrzymać formę klopsów. Jednak nie jest to konieczne.
Wyjąć z lodówki panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu z dwóch stron. Po usmażeniu przekładać na papierowy ręcznik by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Pięknie to wygląda, będę musiał wypróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam przepis szybki , tani a przede wszystkim kotleciki przepyszne...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są polecam
OdpowiedzUsuń