Talerzyk Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia.
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej T500
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Galaretka:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 800 ml wrzątku
- 1 puszka brzoskwiń
- Krem czekoladowy:
- 500 ml kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- Dodatkowo:
- dżem brzoskwiniowy
- czekolada gorzka do dekoracji
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 24*24 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Galaretka:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Krem czekoladowy:
Dzień wcześniej zagotować kremówkę. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i pozostawić na około 5 minut. Po tym czasie dokładnie rozmieszać czekoladę. Przykryć naczynie i schłodzić. Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki.
Biszkopt posmarować dżemem wylać tężejącą galaretkę, rozłożyć po całej powierzchni brzoskwinie wciskając je do środka. Włożyć do lodówki by galaretka stężała.
Gdy galaretka już stężeje wyjąć z lodówki czekoladową kremówkę zmiksować na sztywno i równomiernie rozsmarować na galaretce.
Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać startą czekoladą lub oprószyć kakao.
ale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuń