czwartek, 1 sierpnia 2013

Sernik na migdałowym spodzie z borówkami

Borówki amerykańskie mam w swoim ogrodzie, zebrałam dosyć sporo więc musiałam coś wykombinować. Zrobiłam  pyszny, lekki sernik na migdałowym spodzie z dodatkiem musu z borówek.


Składniki:
  • Spód
  • 300 g migdałów mielonych
  • 150 g masła
  • Masa serowa
  • 1 kg twaróg półtłusty
  • 1,5 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • Mus
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki konfitur fix
Przygotowanie:
 
Spód: masło rozpuścić, ciepłe wlać do migdałów i wymieszać. Masę rozłożyć równomiernie na spód tortownicy i docisnąć.

 Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej, cukier, mleko, jajka, żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać.
Tortownicę od dołu obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 60 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia. Mus: do borówek dodać konfitur fix cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 min, zdjąć i wystudzić. Mus wylać na zimny sernik. Tortownica o średnicy 28 cm.




10 komentarzy:

  1. Alu, u Ciebie, jak zwykle, pyszności! Sernik cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne zdjecia,jak ja bym zjadla taki sernik,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bosko wygląda Twój serniczek i tak przepysznie ! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak apetycznie... mniam, mniam!
    obserwuje i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejne wspaniałe ciacho u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam za miłe komentarze,aż chce się dalej piec, żeby wstawić coś na bloga.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń