niedziela, 14 czerwca 2015

Bułki grahamki

Dzisiaj mój kolejny udział w "Wypiekaniu na śniadanie". Po raz kolejny Paweł i Magda zaproponowali przepis. Tym razem bułki grahamki. Bułki może nie wyglądają zbyt ładnie ale zapewniam Was, że smakują wybornie.



Składniki:
  • 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 320 g mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa
  • 315 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant*
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej Ale-raj
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do misy z miksera i wyrabiamy  około 10 minut aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki.  Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na metalową kratkę. 
* Zamiast drożdży instant można użyć ok. 20-25 g świeżych drożdży.



Razem ze mną piekli:


Wiosenka z Eksplozja smaku




 


8 komentarzy:

  1. I smakują i wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i smakowite bułki, wiem że znikaja za szybko :-)
    Dzięki Ala za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ci wyszły :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, nie wiedziałam dokładnie jak zrobić grahamki, a to nie takie trudne... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak to swoje wypieki, zawsze wiadomo co się je!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają jak prawdziwe grahamki, nie te sklepowe dmuchańce:) .... i są pyszne:) U nas 3 razy były już pieczone:)

    OdpowiedzUsuń