niedziela, 7 czerwca 2015

Deser truskawkowy

Zbyt ciepło, żeby włączać piekarnik. Tym bardziej, że moja kuchnia jest bardzo malutka. Ale za to zrobiłam pyszny deserek z dużą ilością truskawek. 


Składniki:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 ml kremówki 30%
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny Ale-raj
  • truskawki
  • listki mięty
Przygotowanie:
Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować na mus z sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.
Jajka sparzyć.
Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodać kremówkę i chwilkę ubijać. Wlać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Dodać ubite na sztywno białka, wymieszać delikatnie silikonową łopatką i rozlać do szklanek. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami truskawek i miętą.






11 komentarzy: