czwartek, 1 października 2015

Ciasto z kremem straciatella i truskawkami

Trochę nietypowa pora na ciasto z truskawkami ale kupiłam takie pyszne truskawki, że musiałam z nimi coś upiec. Jest to późna odmiana truskawek ale są lepsze w smaku jak nie które  wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia. Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne.

Ciasto podane na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
  • sól szczypta 
  • Do napączowania:
  • 100 ml soku z malin 100% Polska Aronia
  • Warstwa z galaretką:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 900 ml wody
  • 400 g świeżych truskawek
  • Krem straciatella
  • 500 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szkl wody
  • 3 łyżeczki żelatyny Ale- raj
  • 100 g czekolady mlecznej
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao 
  • Do posmarowania:
  • dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Biszkopt:  
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Warstwa z galaretką:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odłożyć w zimne miejsce. Truskawki umyć, obrać z szypułek i duże przekroić na pół.
Krem straciatella:
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Wsypać rozdrobnioną w blenderze lub starta na tarce czekoladę i wymieszać.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.

Warstwy ciasta: biszkopt, napączować sokiem malinowym, cienko posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Rozsmarować krem straciatella, położyć biszkopt, lekko napączować sokiem malinowym, cieniutko posmarować dżemem i rozprowadzić letnią polewę. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki by stężało.



15 komentarzy:

  1. Kolejny przepis do wykorzystania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda, przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis :) wykorzystam go jak będą truskawki :):P

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne ciacho:) Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. do jakiej formy biszkopt jest na dużą blachę czy średnią ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blaszki są podane w opisie. :)

      Usuń
    2. A można zrobić to ciasto z brzoskwiniami zamiast truskawek ?

      Usuń
    3. Myślę że można ale wtedy bym zmieniła smak galaretek. :)

      Usuń
  7. Ja piernicze, wyglada super. Mieszkam w Nowej Zelandii i o takich ciastach mozna pomarzyc. Po kawiarniach tylko carrot cake, muffiny i scony. Zrobie, przyniose do pracy i niech kiwusy posmakuja co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób bo warto, ciasto jest pyszne i wcale nie trudne do zrobienia. Jak zrobisz daj znać jak smakowało. :)

      Usuń