niedziela, 24 kwietnia 2016

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Już pojawił się rabarbar, więc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny.


Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 2/3 szkl mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 130 g masła
  • sól szczypta
  • 700 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać.
Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczką cukru, mąki i rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże się poruszają i powstanie zaczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać cukier, żółtka, sól zaczyn drożdżowy i końcówką do ciast drożdżowych zmiksować na jednolite ciasto. Wlać letnie rozpuszczone masło i całość miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie wyrośnięte ciasto, rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.




2 komentarze:

  1. Dzięki za inspiracje, u mnie ostatnio króluje drożdżowe a rabarbar rzeczywiście pojawił sie w sklepach

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jeszcze ciut za mały rabarbar, czekam, aż troszkę urośnie :)

    OdpowiedzUsuń