Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 3/4 szkl cukru
- 4 żółtka
- 2/3 szkl mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 130 g masła
- sól szczypta
- 700 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1-2 łyżki cukru
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Ciasto drożdżowe:
Rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać.
Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczką cukru, mąki i rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże się poruszają i powstanie zaczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać cukier, żółtka, sól zaczyn drożdżowy i końcówką do ciast drożdżowych zmiksować na jednolite ciasto. Wlać letnie rozpuszczone masło i całość miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie wyrośnięte ciasto, rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.
Dzięki za inspiracje, u mnie ostatnio króluje drożdżowe a rabarbar rzeczywiście pojawił sie w sklepach
OdpowiedzUsuńU mnie jeszcze ciut za mały rabarbar, czekam, aż troszkę urośnie :)
OdpowiedzUsuń