Składniki:
- 250 g tortellini z serem ricotta i szpinakiem Primo Gusto
- 200 g szynki konserwowej w plasterkach
- 200 g sera żółtego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- Sos pomidorowy:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g passaty pomidorowej Primo Gusto
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska
- pieprz kolorowy
- cukier
Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną cebule i lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wlać passatę pomidorową dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać do częściowego odparowania płynu od czasu do czasu mieszając. Na koniec ponownie doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wyłożyć warstwami: tortellini, sos pomidorowy, szynka, starty żółty ser, tortellini, sos pomidorowy, szynka i żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać około 20 minut aż ser ładnie się rozpuści.
Inspiracja Zjem to.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie , jedynie co do szynki mam obiekcje. Myśle , że powinna być w nieco grubszych plastrach a plastry mniejsze ,bo tak wynika ze zdjęcia. Dobrze widzę?
OdpowiedzUsuńJa użyłam szynki w plasterkach, pokroiłam w nieduże kawałki i myślę że było ok. Dobrze się to jadło, nie spadało z widelca. Ale mozna pokroić wg siebie.
UsuńBardzo lubimy takie dania :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie zapiekanki bo lubię kuchnię włoską. Twój przepis wygląda ciekawie, pewnie też sobie zrobię taką zapiekankę. Fajny blog :)
OdpowiedzUsuń