niedziela, 17 kwietnia 2016

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

Lubię różne zapiekanki i jednogarnkowe dania. Tą zapiekankę robiłam po raz pierwszy i z pewnością  na stałe zagości w moim menu. Przygotowanie jej nie trwa długo a smakuje rewelacyjnie.


Składniki:
Przygotowanie:
Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną cebule i lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wlać passatę pomidorową dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać do częściowego odparowania płynu od czasu do czasu mieszając. Na koniec ponownie doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wyłożyć warstwami: tortellini, sos pomidorowy, szynka, starty żółty ser, tortellini, sos pomidorowy, szynka i żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać około 20 minut aż ser ładnie się rozpuści.


 Inspiracja Zjem to.

5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie , jedynie co do szynki mam obiekcje. Myśle , że powinna być w nieco grubszych plastrach a plastry mniejsze ,bo tak wynika ze zdjęcia. Dobrze widzę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam szynki w plasterkach, pokroiłam w nieduże kawałki i myślę że było ok. Dobrze się to jadło, nie spadało z widelca. Ale mozna pokroić wg siebie.

      Usuń
  2. Często robię takie zapiekanki bo lubię kuchnię włoską. Twój przepis wygląda ciekawie, pewnie też sobie zrobię taką zapiekankę. Fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń