Składniki:
- 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500
- 550 ml ciepłej wody
- 8 g drożdży instant
- 5 łyżek otrąb pszennych
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu złotego
- 2 łyżki sezamu czarnego
- 0,5 łyżki nasion chia
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj
Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełożyć do formy 30*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem czarnym i złotym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z formy oderwać papier i włożyć ponownie do piekarnika na 5-7 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Super przepis! mam pytanko , jeżeli mam drożdże świeże ,to ile ich dać? czy mogę mąkę pszenną zamienić na orkiszową? i co to znaczy odgazować ciasto?
OdpowiedzUsuńDaj około 30 g drożdży, możesz dać mąkę orkiszową, odgazowanie ciasta to uderzenie dłonią w wyrośnięte ciasto i wtedy widzisz jak ciasto opada.
OdpowiedzUsuńOd roku, czyli odkąd wyhodowałam swój zakwas, piekę chlebki. Domowe są najpyszniejsze,a przy tym sprawiają wiele radości, gdy się wypiek uda:) Twój chlebuś wygląda na bardzo smakowity:)
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem całakiem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia