Składniki:
- 2 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
- 2 szkl mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3-4 jabłka
- 1 spora garść suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- cynamon do smaku
- płatki migdałów
Do naczynia żaroodpornego wsypać płatki. Mleko zagotować z cukrami, zalać płatki, przemieszać i pozostawić by "wpiły mleko". Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i podsmażyć razem z żurawiną. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Gorące jabłka wyłożyć na płatki ryżowe, posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w 180 stopniach około 20 minut.
Inspiracja Smakołyki Asi
Pyszota.Wszystko świetnie się komponuje smakowo ;))
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem warstwy wizualnej tego dania :) Kocham płatki ryżowe, szczególnie w deserach, ale przyznam, że jak to zobaczyłam to chwilę zajęło mi znalezienie ich na zdjęciu :D Byłam przekonana, że to zwykłe ciasto, a tu taka niespodzianka. Wygląda mega smacznie, na pewno spróbuję swoich sił!
OdpowiedzUsuń