.

poniedziałek, 25 marca 2013

Serowa chatka z rodzynkami

Wbrew pozorom to bardzo łatwy przepis. Podchodziłam do niego z rezerwą, szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki. Ale nie bójcie się, bo to bardzo łatwo i prosto się składa. Jednym z ciast, które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony, ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam.

 
 Składniki:
  • 100 g margaryny
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • Polewa:
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 35 herbatników typu petitki
  • 20 g rodzynek
Przygotowanie:
Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. 1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Na foli aluminiowej ułożyć herbatniki 3*6 szt. Na herbatnikach rozsmarować kakaową masę serową. Rozłożyć drugą warstwę herbatników 3*6 szt. Na środkowy rząd herbatników na całej długości wyłożyć "kopczyk" masy serowej białej. Na górę masy rozłożyć rodzynki lekko dociskając je do środka. Razem z folią złożyć i docisnąć do środka boczne herbatniki tworząc trójkąt. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia. 
Polewa:
W rondelku rozpuścić margarynę dodać cukier puder, mleko, kakao i mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotować. Polewę przestudzić, letnią oblać w całości herbatniki i ponownie odłożyć do stężenia. 

Ja udekorowałam białym kremem w tubce i kolorowymi kuleczkami Dr.Oetkera. 














10 komentarzy:

  1. Bardzo efektowne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie cudo i z takim masakrycznym dodatkiem jak margaryna,ktora psuje caly smak i zapach? wylacznie maslo. no chyba, ze ktos nie ma smaku. Lui

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę problemu w tym żeby margaryną zamienić na masło.

      Usuń
  3. Starannie wykonane, bardzo efektowne i smaczne , a kto chce może sobie zamienić margarynę na masło i nie ma problemu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :),dokładnie zamiana składniku nie stanowi problemu.

      Usuń
  4. wygląda znakomicie :) skuszę się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń