.

piątek, 3 maja 2013

Syrop z mniszka lekarskiego

Nadszedł ten czas, żeby zrobić syrop z mniszka lekarskiego. Ja co roku robię z podwójnej porcji. Syrop jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu. Kto nigdy nie robił, polecam.


Składniki:
  • 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny ze skórką
Przygotowanie:
Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek, pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki. Do garnka wlać wodę dodać płatki mniszka oraz sparzone i pokrojone w plasterki cytryny. Całość gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zostawić w garnku na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecisnąć wywar z kwiatkami przez gazę. Do powstałego płynu dodać cukier i na wolnym ogniu gotować około 1 do 1,5 godziny. Syrop powinien mieć konsystencję syropu. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.  




26 komentarzy:

  1. Też co roku robię taki miodek mniszkowy, na przeziębienie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nigdy nie robiłam :/ może skuszę się w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę warto zrobić,jest pyszny.

      Usuń
  3. Anonimowy03 maja, 2013

    proszę o jeden słoiczek dla mnie:) Natalia

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam takiego specjału :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm może w tym roku w końcu się za niego zabrać... w każdym razie czuję się zmotywowana Twoim słoiczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps 500 sztuk - a ile to mniej więcej objętościowo? albo wagowo

      Usuń
    2. Zbieram zawsze takie największe.Ale nie ważyłam nigdy.:)

      Usuń
  6. Wow, nigdy nie robilam takiego syropu. Niezly pomysl:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To namawiam Cię do zrobienia,pyszny.

      Usuń
  7. Też robiłam syropek w sobotę. Co roku u mnie zresztą jest robiony. wiesz co dobre i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku zrobiłam z podwójnej porcji,miodek jest pyszny.

      Usuń
    2. Anonimowy09 maja, 2013

      ja juz drugi raz robie z podwojnej porcji.Jest przepyszny.

      Usuń
    3. Anonimowy09 maja, 2013

      W ubiegłym roku robiłam po raz pierwszy. Też z podwójnej porcji. Wyszedł rewelacyjnie. Naprawdę oczyszcza organizm i pomaga przy przeziębieniach. Dziś w południe wysłałam mamę na łąkę... Polecam serdecznie.

      Usuń
    4. Kto nie robił nie wie co traci,na prawdę warto.

      Usuń
  8. Anonimowy11 maja, 2013

    Robie dzisiaj, dam znać jak wyszło:) Natalia g.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam! Proszę o odp czy podwójna porcja to już 500 szt czy będzie nią 1000?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 500 szt to pojedyncza porcja ,ale proponuję od razu zrobić podwójną :)Z jednej porcji wyjdą z 3-4 słoiczki takie po dżemie.

      Usuń
  10. :) właśnie robię mleczowy przysmak ( jak co roku) :) . poszłam dziś z mamą i dzieciakami na łąkę - panienki zbierały mlecze, a ja pokrzywy i przyrosty sosnowe - na syropek .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja jeszcze sosnowego nie robiłam :)muszę też spróbować

      Usuń
  11. ja nie oberwałam zielonych końcówek czy tez może być nadmieniam ze robe pierwszy raz a już gotowałam

    OdpowiedzUsuń
  12. Z zielonymi końcówkami też robią więc powinno być ok.

    OdpowiedzUsuń