czwartek, 23 maja 2013

Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami

Pieczeń wieprzowa  z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i   mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej  kapusty.Było pysznie.



Składniki:
  • 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt pietruszka
  • 1 cebula mała
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz kolorowy do smaku
  • margaryna
  • bulion warzywny
  • mąka pszenna do zagęszczenia
Przygotowanie:
 
Plastry mięsa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z dwóch stron doprawić solą i kolorowym pieprzem,odłożyć na pół godziny do lodówki.Rozgrzać na patelni margarynę i podpiec mięso z dwóch stron.Podlewać bulionem warzywnym i dusić.Warzywa oczyścić.Marchewkę i pietruszkę pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa i całość dusić do miękkości mięsa i warzyw.Sos zagęścić mąką i doprawić do smaku. 


7 komentarzy: