Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 4 dkg drożdży świeżych
- 0,5 szk mleka
- 1 szt jajko duże
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 łyżek cukru
- 0,5 kg rabarbaru
- cukier do posypania
- białko do posmarowania
- Kruszonka
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- Lukier
- sok z cytryny
- cukier puder
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńSą wyśmienite, poproszę jedną ze szklanką mleka:)
OdpowiedzUsuńładnie wyglądają też sobie zrobię takie:)
OdpowiedzUsuńTo prawda z szklanką mleka smakują wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńtak takie bułeczki i mleko pyszne zestawienie
Usuńwygladają mega smakowicie! chodzą za mną takie drożdżówki
OdpowiedzUsuńOjej ile bym dała za takie śniadanie ! Ja również uwielbiam ten drożdżowy zapach !;)
OdpowiedzUsuńwyślij mi jedną na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKuszące te drożdzówki ..........szkoda,że nie mam dla kogo upiec!
OdpowiedzUsuńDla siebie upiec a sąsiad z pewnością też się ucieszy.;)
UsuńDrożdżóweczki z kruszonką- pychotki!
OdpowiedzUsuńo mniam<3
OdpowiedzUsuń