Składniki:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 2 szt jajka
- 0,5 szkl oleju
- 1 szkl mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl rabarbaru krojonego
- 2 łyżki cukru
- Kruszonka kokosowa
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 100 g kokosu
Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i odłożyć. W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia wkładamy mleko, olej, jajka i esencję waniliową i za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać rabarbar i wymieszać. Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Z zimnego masła, cukru i kokosu zagnieść kruszonkę i rozkruszyć na każdej muffince. Piec w 170 stopniach około 25 min.
rabarbarowe pyszności u Ciebie...
OdpowiedzUsuńSezon trwa krótko,trzeba wykorzystać.
Usuńwyglądają pysznie mimo, że nie przepadam za rabarbarem
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować z innym owocami,ale kruszonka kokosowa jest pyszna.
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się.
UsuńWypróbowałam ten przepis i muszę powiedzieć, że wyszły przepyszne i większość nie zdążyła wystygnąć.
UsuńZapraszam do obejrzenia :http://gotujsiektomoze.blogspot.com/2013/06/muffinki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html
Cieszę się, że Ci wyszły i że smakowały,pozdrawiam.
Usuńale pyszności :) to ja się poczęstuję jedną ;)
OdpowiedzUsuńKasiu częstuj się.
Usuńmniam, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, dziękuję za udział w rabarbarowej akcji.
Sama przyjemność,również pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń