Składniki:
- 1 kostka margaryna
- 1 i 3/4 szk cukier
- 2 szk mąka pszenna
- 1 szk mleko
- 5 szt jajka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżeczki cukier waniliowy
- 1 kg rabarbar
- 5 łyżek cukier
- 1 szt budyń waniliowy
Pokrojony rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć na około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem i rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę. Piec w 180 st około 50 min.Blacha 28*40 cm.
Pięknie wygląda! Trzeba korzystać z sezonu na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! U mnie też dzisiaj z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Pewnie że zajrzę,miło że jesteś.
Usuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, jak przesmacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji
Ależ to sama przyjemność,móc dodać przepis do akcji.
Usuńz kruszonką i ja skosztuję ...pyszne polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie ta kruszonka,też ją lubię.
UsuńA ja swego czasu nie przepadałam za rabarbarem a ciasta z nim były po prostu nie do przełknięcia... jak dobrze, że mi to minęło :D
OdpowiedzUsuńNo właśnie smaki się zmieniają,Teraz wiesz co straciłaś,Ja swego czasu nie lubiłam szpinaku.A teraz bardzo lubię.
Usuńbardzo lubię ciasta z rabarbarem, zwłaszcza jak drożdżowe. Jak byłam mała to wcinałam taki maczany w cukrze, najlepszy:)
OdpowiedzUsuńJa też jadłam z cukrem,miłe wspomnienia.
UsuńPiękny ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńrabarbar i kruszonka to po prostu duet idealny :)
OdpowiedzUsuń