Składniki:
- Kruche ciasto
- margaryna 100 g
- mąka pszenna 200 g
- cukier 40 g
- jajko 1 szt
- Jabłka
- jabłka kwaśne 2 szt
- margaryna 100 g
- cukier brązowy 120 g
- woda 1 łyżka
Z zimnej margaryny,mąki,jajka i cukru zagnieść ciasto.Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać w lodówce około 2-3 godziny. Jabłka obrać z skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra.Na patelni rozpuść margarynę Kasię, dodać łyżkę wody i brązowy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach zakrywając jabłka.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st na około 30 min.Gorącą tartę po wyjęciu z piekarnika przełożyć na paterę jabłkami do góry.Wystudzić.
Też muszę się zmobilizować i zrobić bo wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
No właśnie,najważniejsze się zmobilizować.
UsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuje.:)
Usuńmmm przepysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjakie cudo sama bym ją zjadła i nikomu nie dała
OdpowiedzUsuńIza no to musisz upiec i zjeść,ale to jak będziesz sama w domu.
UsuńWyglada bardzo, bardzo pysznie. Musiala niesamowicie pachniec i smakowac...
OdpowiedzUsuńOj tak...
Usuń