poniedziałek, 6 maja 2013

Tarta tatin z jabłkami

Po raz pierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka  i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie.


 Składniki:

  • Kruche ciasto
  • margaryna 100 g
  • mąka pszenna 200 g
  • cukier 40 g
  • jajko 1 szt
  • Jabłka
  • jabłka kwaśne 2 szt
  • margaryna 100 g
  • cukier brązowy 120 g
  • woda 1 łyżka
Przygotowanie:
 
Z zimnej margaryny,mąki,jajka i cukru zagnieść ciasto.Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać w lodówce około 2-3 godziny. Jabłka obrać z skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra.Na patelni rozpuść margarynę Kasię, dodać łyżkę wody i brązowy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach zakrywając jabłka.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st na około 30 min.Gorącą tartę po wyjęciu z piekarnika przełożyć na paterę jabłkami do góry.Wystudzić.




10 komentarzy:

  1. Też muszę się zmobilizować i zrobić bo wygląda cudownie :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm przepysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudo sama bym ją zjadła i nikomu nie dała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza no to musisz upiec i zjeść,ale to jak będziesz sama w domu.

      Usuń
  4. Wyglada bardzo, bardzo pysznie. Musiala niesamowicie pachniec i smakowac...

    OdpowiedzUsuń