.

niedziela, 29 września 2013

Marcepanowo orzechowe z śliwkami

Marcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje.



Składniki:
  • 200 g margaryny/masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g marcepanu
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g tartych orzechów laskowych  BackMit
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • śliwki
  • cukier puder do oprószenia  
Przygotowanie:
Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym  na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.




Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox







  • 100 g masy marcepanowej
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 275g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego


  • Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox






  • 100 g masy marcepanowej
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 275g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego


  • Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

    8 komentarzy: