.

poniedziałek, 8 września 2014

Chleb z rodzynkami i orzechami

Dzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie". Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się  mieleniem zboża na mąkę oraz wytwarzaniem kaszy i otrąb tradycyjnymi metodami, jakość produktów jest na najwyższym poziomie. Posiadają w swoim asortymencie również mąki BIO. Możecie już zamówić ich produkty na stronie Młyn Kopytowa klik. Jednocześnie zapraszam na ich stronę na fb klik gdzie możecie pochwalić się swoimi wypiekami.



Składniki:
  • Biga
  • 110 g mąki chlebowej pszennej typ 750  Młyn Kopytowa
  • 110 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
  • 140 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant
  • Ciasto właściwe
  • 610 g mąki chlebowej pszennej typ 750  Młyn Kopytowa
  • 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
  • 510 g wody
  • 20 g soli
  • 4 g drożdży instant
  • cała biga
  • 140 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
    Przygotowanie:
    Dzień wcześniej przygotować "bigę". W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień do naczynia z miksera wsypać mąki, sól, drożdże wlać wodę, całą bigę i miksować około 3 minuty. Dodać pokrojone orzechy, rodzynki i ponownie zmiksować. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Cisto przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie części, zwinąć z czterech stron do środka i pozostawić złączeniem na górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrastania. Piec w 240 stopniach przez 20 minut później zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika, po 10 minutach wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
     Chleb bierze udział we wrześniowej liście"Na zakwasie i na drożdżach prowadzoną przez Akacjowy blog.


    W wspólnym wypiekaniu udział brały:
    Joanna - Różowa kuchnia
    Wiosenka - Eksplozja smaku
    Małgosia - Smaki Alzacji
    Kasia - Mia Cucina
      

    17 komentarzy:

    1. Już sobie wyobrażam taki chlebek z twarożkiem i cynamonem - mniam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. świetny chleb:) domowy jest najlepszy:)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ale super się prezentuje, z chęcią taki zrobię :-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wieki nie jadlam bulki grahamki, a z orzechami i rodzynkami, musi byc pyszny!
      pozdrawiam))

      OdpowiedzUsuń
    5. Gratuluje wypieku oraz zdjęć ! :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      OdpowiedzUsuń
    6. Pysznie, cudnie i profesjonalnie. Alu takiego apetytu mi narobiłaś właśnie teraz przed śniadaniem. Skradłabym Ci jedna kromeczkę :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Łał! robi wrażenie! zdjęcia CUDNE!

      OdpowiedzUsuń
    8. Ach te domowe chleby...marzenie:)

      OdpowiedzUsuń
    9. Chleb jak widać wyszedł idealnie . Ja w swoim nie dodałam rodzynek , jakoś u mnie nie lubią :) Fajnie się razem piekło. Do zobaczenia do następnego razu .

      OdpowiedzUsuń
    10. Chlebuś jak z piekarni najlepszej, tylko twój bez ulepszaczy. Piękny ci wyszedł, i na pewno pachniał nieziemsko

      OdpowiedzUsuń
    11. Przepysznie wygląda! Wprost idealnie :)
      www.brulionspadochroniarza.pl

      OdpowiedzUsuń
    12. Pyszny wypiek +świeże figi i już mam wszystko.

      OdpowiedzUsuń
    13. Mmm, musiał być pyszny :)

      OdpowiedzUsuń
    14. Alu-dziękuję za dołączenia chleba do wrześniowej listy :) Wygląda imponująco, pięknie wyrósł i do tego orzechy i rodzynki-super połączenie, pozdrawiam serdecznie - Małgosia

      OdpowiedzUsuń