Składniki:
- 1 świeża figa
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu prawdziwego
- cynamon
- 2 łyżki śmietany 18% (słodka i gęsta)
- migdały drobna kosteczka
Figę naciąć na krzyż uważając by
nie rozciąć do końca. Lekko rozchylić. Do środka figi włożyć masło, miód
i delikatnie oprószyć cynamonem. Przełożyć do naczynia do zapiekania,
włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i zapiekać około
15 minut. Wyjąć przełożyć na talerz i polać gorącym sosem. Podać na
gorąco z śmietaną i posypać migdałami.
Bardzo apetycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńŚwietne te figi, pycha :)
OdpowiedzUsuńI dobre i na czasie :-)
OdpowiedzUsuńLubię figi pod każdą postacią. Taki deser chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńPyszny klasyk :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi, pyszny pomysł na deser :-)
OdpowiedzUsuńpyszne i proste.......tylko musiał mi ktoś wskazać dziekuje
OdpowiedzUsuńBrzmi to bardzo ciekawie :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńOj, taki deser mi się marzy.... ummm mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie; nie potrafię się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuń