Składniki:
- Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- Krem
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 łyżki maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 3 łyżki cukru
- 200 g margaryny lub masła
- 3 łyżki nutelli
- Bita śmietana
- 0,5 l kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/3 szkl wody
- Dodatkowo
- herbatniki szkolne
- powidła śliwkowe
- kawa mielona
- czekolada
Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec w 180 stopniach około 25 minut. Biszkopt ostudzić. Krem: żółtka, cukier i mąki zmiksować w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać mieszankę i zagotować. Zdjąć, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Margarynę utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i nutellę cały czas ucierając. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady.
smakowite i ładnie wystylizowane!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ! Na niedzielę chyba się skuuuszę ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie! nie znam tego ciasta.., ale obawiam się, że mogłoby być dla mnie trochę za słodkie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com
w sumie nie jest bardzo słodkie i możesz pominąć trochę cukru np do kremu i bitej śmietany :)
UsuńRozmarzyłam się :) Alu ciacho koniecznie muszę upiec! ! :)
OdpowiedzUsuńCiasto doskonałe i jak pięknie podane. Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńojacie! wygląda na bardzo pracochłonne!
OdpowiedzUsuńKusząca porcyjka:)
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńAlu, wcale nie dziwię się, że się skusiłaś, bo wygląda obłędnie. Ja bym się też skusiła. Poczęstuję się chociaż wirtualnie, dopóki nie zrobię sama :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo apetyczne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Za mną też to ciacho chodzi. Muszę zrobić koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda efektownie :) Super stylizacja do zdjęcia - piękna łyżeczka :)
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite zapewnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
tyle warstw = tyle smaków! pysznosci ;)
OdpowiedzUsuńCiasto też mam już dawno zapisane, tylko jakoś okazji brakuje by je zrobić;)) Śliczne zdjęcia;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Podobają mi się oddzielone warstwy :) Okazale wygląda ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak rewelacyjnie! :O
OdpowiedzUsuńI jak tu się opanować.Pyszności.
OdpowiedzUsuńPiękna! Gratuluję wspaniałego wypieku:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam już dwa razy, przepis idealny nie da się tego zepsuć :) jest pyszne i nie bardzo słodkie:) więc można jeść i jeść POLECAM!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakuje. To prawda, nie jest mocno słodkie mimo iż na takie wygląda.
UsuńPozdrawiam
Gdzie można kupić mąkę pszenną typ 500 Młyn Kopytowa? Nie spotkałam się z nią chyba dotychczas...
OdpowiedzUsuńMożesz kupić w ich sklepie internetowym. http://mlyn-kopytowa.pl/
UsuńPieklam je osobiscie,jest naprawde pyszne i pieknie sie pre entuje
OdpowiedzUsuń