Składniki:
- 2 puszki tuńczyka z grillowaną papryką Super Fish Graal
- 100 g cebuli
- 80 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu cygańskiego kieleckiego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 70 g ryżu
- 2-3 łyżki oleju
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek przecisnąć przez praskę.
na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek, marchewkę i smażyć około 10 minut. Dodać odsączonego tuńczyka, koncentrat pomidorowy, sos cygański, paprykę słodką, ryż i całość smażyć kolejne 10 minut. Paprykarz doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli paprykarz będzie za suchy dolać wody.
Jeśli użyjecie zwykłego tuńczyka dla zaostrzenia smaku dodać szczyptę ostrej papryki.
ale świetnie wygląda :) musi być przepyszny, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDomowey paprykarz?świetna sprawa:)też pamiętam paprykarze z dzieciństwa,duzo lepsze niż te obecne,kupne.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny.
OdpowiedzUsuńFajny ten twój paprykarz, pyszny musi być :-)
OdpowiedzUsuńpycha, pozdrawiam Alu zajrzyj do mnie na bloga www.marynawkuchni.wordpress.com
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńSUPER
OdpowiedzUsuńJa bardzo miło wspominam paprykarz z puszki, mimo, że to takie czasy dziwne były i w puszce jakieś wynlazki czasem się znajdowało. 2 lata temu zachęcona przepisem z jakiegoś bloga postanowiłam sobie zrobić paprykarz o smaku dzieciństwa. Kurde, ale to była porażka. Alina, Twój paprykarz jednak nie wygląda na porażkę (Y)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Namawiam do wypróbowania. Nam bardzo smakowało. Możesz zrobić z połowy porcji na próbę.
UsuńLubię paprykarz, nawet ten z puszki ;) A taki robiony, swojski... rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńprzymierzam się już od jakiegoś czasu do takiej domowej wersji!
OdpowiedzUsuń