poniedziałek, 29 września 2014

Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte

 Zadanie brzmi - Podejmij wyzwanie VICTORINOX i stwórz własny przepis inspirowany różnorodną kuchnią lub urzekającą kulturą Szwajcarii! Ja poszłam w słodkie klimaty a mianowicie słodka, krucha tarta z orzechami. Do krojenia której nie zastąpiony okazał się właśnie otrzymany jubileuszowy nóż Victorinox wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki. Produkty Victorinox, rozpoznawane i sprzedawane są na całym świecie i od zawsze są synonimem doskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii.



Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • sól szczypta
  • Nadzienie:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g cukru
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia
  • jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Masa orzechowa: 
Orzechy włoskie i laskowe pokroić. Na patelni stopić i lekko  skarmelizować cukier. Dodać miód, śmietanę i mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę włożyć do woreczka i  włożyć do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Drugą częścią ciasta wyłożyć dno i boki  tortownicy. Włożyć na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na ciasto wylać zimną masę orzechową. Z drugiej części ciasta odłożyć kawałek ciasta na gwiazdki. Resztę rozwałkować pomiędzy dwoma foliami i przełożyć na masę orzechową dokładnie zlepiając na bokach. Odłożone ciasto rozwałkować i wykroić foremką gwiazdki. Ułożyć na górze. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 45 minut. Wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.




Przepis dodaję do akcji "Szwajcarskie Inspiracje".

Szwajcarskie inspiracje

14 komentarzy:

  1. Aż chciałoby się podkraść kawałek tego ciasta., wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego ciasta jeszcze nigdy nie próbowałam. Wygląda zachęcająco, skusiłabym się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciasto, ale nadzienie.... Jaki widok. Pyszne:) Narobiłaś mi apetytu na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! wygląda tak niesamowicie apetycznie, że nie wiem czy powstrzymałabym się przed zjedzeniem całego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z orzechami musiała być niesamowita ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda i tak kusi tymi orzechami... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mocno orzechowe smakowałoby mi napewno:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, widzę, że załapałaś się na nóż;))Super! A ciasto jak zwykle tak kusi...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to pysznie zrobiłaś, oj zjadłabym mały kawałeczek albo dwa :-) super przepis i super ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda to ciasto, powodzenia w konkursie Alu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie chrupiące, musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe i niespotykane-wkrotce napewno wyprobuje-dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pełen orzechów, dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń