Składniki:
- Biga
- 110 g mąki chlebowej pszennej typ 750 Młyn Kopytowa
- 110 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
- 140 g wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant
- Ciasto właściwe
- 610 g mąki chlebowej pszennej typ 750 Młyn Kopytowa
- 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa
- 510 g wody
- 20 g soli
- 4 g drożdży instant
- cała biga
- 140 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
Dzień wcześniej przygotować "bigę".
W misce wymieszać wszystkie składniki, przykryć folią spożywczą i
odłożyć w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Na drugi dzień do
naczynia z miksera wsypać mąki, sól, drożdże wlać wodę, całą bigę i
miksować około 3 minuty. Dodać pokrojone orzechy, rodzynki i ponownie
zmiksować. Przykryć folią spożywczą i odłożyć na godzinę w ciepłe
miejsce. Cisto przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na dwie
części, zwinąć z czterech stron do środka i pozostawić złączeniem na
górze. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Formy wysypać mąką
przełożyć ciasto i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do
wyrastania. Piec w 240 stopniach przez 20 minut później zmniejszyć
temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika,
po 10 minutach wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce.
Chleb bierze udział we wrześniowej liście"Na zakwasie i na drożdżach prowadzoną przez Akacjowy blog.
W wspólnym wypiekaniu udział brały:
Joanna - Różowa kuchnia
Wiosenka - Eksplozja smaku
Małgosia - Smaki Alzacji
Kasia - Mia Cucina
W wspólnym wypiekaniu udział brały:
Joanna - Różowa kuchnia
Wiosenka - Eksplozja smaku
Małgosia - Smaki Alzacji
Kasia - Mia Cucina
Już sobie wyobrażam taki chlebek z twarożkiem i cynamonem - mniam :)
OdpowiedzUsuńświetny chleb:) domowy jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńAle super się prezentuje, z chęcią taki zrobię :-)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadlam bulki grahamki, a z orzechami i rodzynkami, musi byc pyszny!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam))
Gratuluje wypieku oraz zdjęć ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pysznie, cudnie i profesjonalnie. Alu takiego apetytu mi narobiłaś właśnie teraz przed śniadaniem. Skradłabym Ci jedna kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda;)))
OdpowiedzUsuńale ładnie podane!
OdpowiedzUsuńŁał! robi wrażenie! zdjęcia CUDNE!
OdpowiedzUsuńAch te domowe chleby...marzenie:)
OdpowiedzUsuńChleb jak widać wyszedł idealnie . Ja w swoim nie dodałam rodzynek , jakoś u mnie nie lubią :) Fajnie się razem piekło. Do zobaczenia do następnego razu .
OdpowiedzUsuńChlebuś jak z piekarni najlepszej, tylko twój bez ulepszaczy. Piękny ci wyszedł, i na pewno pachniał nieziemsko
OdpowiedzUsuńImponujący :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Wprost idealnie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pyszny wypiek +świeże figi i już mam wszystko.
OdpowiedzUsuńMmm, musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńAlu-dziękuję za dołączenia chleba do wrześniowej listy :) Wygląda imponująco, pięknie wyrósł i do tego orzechy i rodzynki-super połączenie, pozdrawiam serdecznie - Małgosia
OdpowiedzUsuń