.

sobota, 6 września 2014

Surówka z białej kapusty

Kolejną surówkę Wam dzisiaj proponuję. Tak samo łatwa do zrobienia jak i surówka z koperkiem klik. W zasadzie zrobiona z produktów które są dostępne u nas przez cały rok. Ale wiadomo, latem są bardziej aromatyczne i pachnące. Ja zrobiłam z  majonezem ale równie pyszna jest z różnymi sosami i dresingami.




Składniki:


  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 mniejsza marchewka
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 cm pora biała część
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 2- 3 łyżki majonezu
  • Do smaku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
Przygotowanie:
 Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por cienko pokroić w półplasterki. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać. Dodać trochę soli, pieprzu wymieszać i odłożyć na około pół godziny żeby warzywa zmiękły. Dodać majonez pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wymieszać.

 

5 komentarzy:

  1. Pyszna,chrupiąca surówka:)takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. łoooo, ale bym zjadła...taka kolorowa :)
    Serdeczności!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Nawet taka prosta salatke potrafisz tak pieknei zaprezeontowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I znów pysznie i zdrowo. Surówki, jak najbardziej i jak najczęściej powinniśmy jeść :) A Twoja do obiadu? UMMM, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię taką surówkę :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń