.

piątek, 14 listopada 2014

Chleb pszenno żytni z otrębami

Chleb na zakwasie żytnim z małą ilością drożdży z mąki pszennej i żytniej z dodatkiem otrębów żytnich. Bardzo prosty i łatwy do zrobienia. Jest pyszny i długo utrzymuje świeżość pod warunkiem że nie zostanie za szybko zjedzony :)  Ja proponuję od razu upiec dwa bochenki.



Składniki:
  • 180 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 250 g mąki pszennej typ 500 EKO Młyn Kopytowa
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 3 łyżki otrębów żytnich Młyn Kopytowa
  • 10 g świeżych drożdży
  • 230 g wody + 20 g do drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1, 5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
 Do misy miksera wkruszyć drożdże dodać cukier i 20 g letniej wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż zaczną pracować. Gdy drożdże zaczną pracować dodać resztę składników i zmiksować mikserem z końcówką haka do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Keksówkę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia wlać wyrośnięte ciasto, wyrównać powierzchnię i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1-1,5h. Przed włożeniem do piekarnika spryskać letnią wodą i posypać mąką żytnią. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Do zimnego piekarnika włożyć formę z ciastem i piec około 1 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia dopiekać chleb bez foremki. Studzić na metalowej kratce.


Przepis z bloga Pieczarka mySia

 

13 komentarzy:

  1. n apewno smaczny
    tylko dyskutowałabym z tą "małą" ilością drożdży, wg mnie na te ilość mąki drożdży jest całkiem sporo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie po co drożdże skoro jest zakwas :-/

      Usuń
    2. Po to by chlebek był ładnie wyrośnięty i nie był zbyt zbity, bo właśnie takie chlebki lubimy. Ale jeśli "anonim " chce zrobić bez drożdży niech eksperymentuje. :)

      Usuń
  2. Domowe pieczywo jest najlepsze:) Taką kromeczkę chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek fantastyczny :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny pyszny domowy chleb. Ślicznie upieczony i pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczny chlebek--upiekłam bez dodatku drozdzy, wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam!
    Nie piekłam nigdy sama chleba, cały czas mowa o zakwasie.....jak zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest przepis jak ja robiłam zakwas. http://ala-piecze.blogspot.com/2014/09/zakwas-zytni.html

      Usuń