.

piątek, 7 listopada 2014

Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami

Od czasu do czasu popełniam tort. Tym razem czekoladowy z dodatkiem suszonych śliwek moczonych w spirytusie. Krem czekoladowy i mój wypróbowany i niezawodny biszkopt. Ogólnie mówiąc jak dla nas palce lizać. A kto chce się przekonać musi upiec. :)




Składniki:
Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g masła
  • 200 g nutelli
  • 250 g suszonych śliwek Kresto
  • 100 ml spirytusu
Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Do dekoracji
  • bezy
  • czekolada gorzka
  • śliwki suszone Kresto
Przygotowanie:
Biszkopt:
  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką. Wylać na tortownicę 26 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół.
Krem:
Dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki, zalać spirytusem, przykryć i odłożyć w zimne miejsce.
Z mleka odlać pół szklanki, wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu. 
Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami.

12 komentarzy:

  1. o Boże ale pyszne!!!! kocham takie torty, ślinka cieknie, ale kusisz!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Popełnij go jeszcze raz i podeślij za pobraniem:)bardzo proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie. I musi być pyszny. Szkoda, że nie mogę go spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny tort :), zapraszam również do siebie http://agapiecze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zanim upiekę to się zaślinię od patrzenia. Bardzo apetycznie, kusząco i pysznie wygląda Twój tort :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być prawdziwa rozkosz dla podniebienia... W dodatku prezentuje się jak małe dzieło sztuki. Piękny!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne wartswy! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny tort :) jadłam coś podobnego ale z wiśniami nasączanymi spirytusem :) po dwóch kawałkach stwierdziłam że chce trzeci kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada mega smacznie, napewno taki też był

    OdpowiedzUsuń