.

piątek, 8 kwietnia 2016

Galaretkowiec na mleku

Kto się nie przyjaźni z piekarnikiem a lubi zjeść coś słodkiego to mam łatwy przepis na galaretkowca. Dzięki kolorowym galaretkom ładnie wygląda. Kolory i smaki galaretek możemy łączyć według własnych upodobań smakowych i kolorystycznych.


Składniki:
  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki żelatyny ale-raj
  • 4 galaretki różne kolory na 0,5 l wody
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej przegotowanej wodzie. Wylać do głębokich talerzy i odłożyć do stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczona w ciepłej wodzie żelatynę. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do formy wsypać kolorowe kostki z galaretek i zalać zimnym mlekiem z żelatyną. Odłożyć do stężenia.


Przepis z fb od Karolina Łuczak

28 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i chyba skuszę się na zrobienie takiego deseru w niedalekiej przyszłości;]

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne :)dziękuję za przepis, na pewno zrobię dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja sie za niego zabieram!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia i czekam na informację czy wyjdzie i czy smakuje. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. jami :) a forma to jaka ma być ? żeby za dużej nie użyć ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma na około 1,5 l ale nie była w całości zalana. Można też zrobić w keksówce silikonowej.

      Usuń
  6. My też robimy, ale z mlekiem sojowym. Galaretki juz się studzą na balkonie :) pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mlekiem sojowym też może być pyszne.

      Usuń
  7. Żelatyne rozpuścić w 500ml wody? Czy jak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w opisie. Żelatynę rozpuszczasz w 300 ml ciepłej wody i wlewasz do gorącego mleka.

      Usuń
  8. Mam pytanie. Czy zamiast w wodzie moge rozpuscic zelatyne w mleku, bo mam tylko 2%-owe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proponuję żelatynę rozpuścić w 150 ml wody a wtedy mleka użyć 650 ml.

      Usuń
  9. Czy żelatyna musi być ale raj czy może być inna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam w kuchni tylko tej, ale możesz użyć innej.

      Usuń
  10. Witam. Czy foremka musi być silikonowa? Czy ze zwykłej foremki nie będzie problemu z wyjęciem tego cuda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że może być zwykła. Jeśli będzie problem z wyjęciem wystarczy na chwilkę foremkę zanurzyć w gorej wodzie.

      Usuń
    2. W takim razie zalewam już galaretki i zostało tylko czekać aż stężeje. Dziękuję za radę i za przepis. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Witam super to wygląda 😊 a mogę podpowiedzieć źe jeżeli nie mamy foremki sylikonowej to moźna użyć każdą inną a w
    środek takiej foremki wkładam torebeczkę foliową i sprawa załatwiona 😊😀pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. to jest przepyszne znam to jako "salceson"

    OdpowiedzUsuń
  13. no to idę próbować

    OdpowiedzUsuń
  14. W jakiej ilości żelatynę rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej ilości jak podaję w składnikach czyli 300 ml ciepłej wody.

      Usuń
  15. Deser mojego dzieciństwa...Babcia często go serwowała <3

    OdpowiedzUsuń