.

piątek, 8 kwietnia 2016

Galaretkowiec na mleku

Kto się nie przyjaźni z piekarnikiem a lubi zjeść coś słodkiego to mam łatwy przepis na galaretkowca. Dzięki kolorowym galaretkom ładnie wygląda. Kolory i smaki galaretek możemy łączyć według własnych upodobań smakowych i kolorystycznych.


Składniki:
  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki żelatyny ale-raj
  • 4 galaretki różne kolory na 0,5 l wody
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej przegotowanej wodzie. Wylać do głębokich talerzy i odłożyć do stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczona w ciepłej wodzie żelatynę. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do formy wsypać kolorowe kostki z galaretek i zalać zimnym mlekiem z żelatyną. Odłożyć do stężenia.


Przepis z fb od Karolina Łuczak

41 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i chyba skuszę się na zrobienie takiego deseru w niedalekiej przyszłości;]

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne :)dziękuję za przepis, na pewno zrobię dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja sie za niego zabieram!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia i czekam na informację czy wyjdzie i czy smakuje. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. W jakiej ilości wody rozpuścić zelatybe?:)

      Usuń
    3. Tak jak w opisie. Żelatynę rozpuszczasz w 300 ml ciepłej wody i wlewasz do gorącego mleka.

      Usuń
  5. jami :) a forma to jaka ma być ? żeby za dużej nie użyć ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma na około 1,5 l ale nie była w całości zalana. Można też zrobić w keksówce silikonowej.

      Usuń
  6. My też robimy, ale z mlekiem sojowym. Galaretki juz się studzą na balkonie :) pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mlekiem sojowym też może być pyszne.

      Usuń
  7. Żelatyne rozpuścić w 500ml wody? Czy jak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w opisie. Żelatynę rozpuszczasz w 300 ml ciepłej wody i wlewasz do gorącego mleka.

      Usuń
  8. Mam pytanie. Czy zamiast w wodzie moge rozpuscic zelatyne w mleku, bo mam tylko 2%-owe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proponuję żelatynę rozpuścić w 150 ml wody a wtedy mleka użyć 650 ml.

      Usuń
  9. Czy żelatyna musi być ale raj czy może być inna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam w kuchni tylko tej, ale możesz użyć innej.

      Usuń
    2. Musi być taka ,która złuży do zageszczania deserów ,a nie słona ,z dodatkami do mięs!!!

      Usuń
  10. Witam. Czy foremka musi być silikonowa? Czy ze zwykłej foremki nie będzie problemu z wyjęciem tego cuda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że może być zwykła. Jeśli będzie problem z wyjęciem wystarczy na chwilkę foremkę zanurzyć w gorej wodzie.

      Usuń
    2. W takim razie zalewam już galaretki i zostało tylko czekać aż stężeje. Dziękuję za radę i za przepis. Pozdrawiam

      Usuń
  11. Witam super to wygląda 😊 a mogę podpowiedzieć źe jeżeli nie mamy foremki sylikonowej to moźna użyć każdą inną a w
    środek takiej foremki wkładam torebeczkę foliową i sprawa załatwiona 😊😀pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. to jest przepyszne znam to jako "salceson"

    OdpowiedzUsuń
  13. no to idę próbować

    OdpowiedzUsuń
  14. W jakiej ilości żelatynę rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej ilości jak podaję w składnikach czyli 300 ml ciepłej wody.

      Usuń
  15. Deser mojego dzieciństwa...Babcia często go serwowała <3

    OdpowiedzUsuń
  16. ja robiłam to ze śmietaną, ale ta wersja jest mniej kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie ...obojetnie jakiej firmy zelatyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam tej http://ale-raj.pl/przyprawa-zelatyna.html ale jeśli masz wypróbowaną z innej firmy możesz użyć.

      Usuń
  18. Zrobię córce na przyjęcie urodzinowe,dzieciaki się ucieszą.Pychota😀

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakiej srednicy powinna byc forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma powinna być o pojemności około 1.5 litra.

      Usuń
  20. Ja zamiast mleka ubijam mleko skondensowane, niesłodzone (1 litr) na piankę i dodaję do niego 2 galaretki ochłodzone, rozpuszczone w 0.5 l wody. Deser gotowy. Czasami urozmaicam i dodaję do mleka trochę zmiksowanych truskawek, malun czy jagod. Dodaję wtedy do tego 3 galaretki rozpuszczone w 750 ml wody. Albo przygotowuję galaretki jak w przepisie powyżej i zalewam je mlekuem skondensowanym z galaretką. Polecam takie mleko smakuje jak lekka puszysta pianka.

    OdpowiedzUsuń
  21. Dzisiaj robiłam. Proste w wykonaniu. Moje dziecko zjadło już oczami to cudo. Polecam gorąco na coraz cieplejsze dni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że galaretkowiec się udał i że smakuje.

      Usuń