.

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Piernik z kawą last minute

Kto zapomniał lub po prostu nie przepada za piernikiem długo dojrzewającym może sobie upiec ten piernik. Jest od razu po upieczeniu mięciutki, puszysty a zarazem lekko wilgotny. Pachnący przyprawą do piernika i aromatyczną kawą. Najlepiej użyć świeżo zmielonej kawy, która ma dużo lepszy aromat i smak. Ja do mojego piernika użyłam  kawy świeżo palonej Arabica.  
















Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 1 szkl oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki kawy świeżo zmielonej Arabica 
  • 300 ml wrzątku
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej T720
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 słoiki powideł śliwkowych (290g)
  • 100 g czekolady mlecznej 
  • 4 łyżki kremówki
Przygotowanie:
Kawę zalać wrzątkiem i odłożyć do ostudzenia.
Mąki, sodę, proszek, przyprawę do pierników i kakao przesiać przez sitko.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Miksując dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt. Nie przerywając miksowania wolnym strumieniem wlewać olej, następnie płynny miód i na końcu napar z kawy bez fusów. 
Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wsypywać porcjami suche składniki. Można również wymieszać silikonową łopatką.
Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Przelać ciasto równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 60-70 minut. Do tzw suchego patyczka. 
Jeśli w trakcie pieczenia góra będzie się za mocno przypalać przykryć kawałkiem papieru do pieczenia. Ostudzić.
Zimny piernik przekroić na pół uzyskując dwa blaty ciasta. Powidła przełożyć do garnka i mieszając zagotować.  Rozsmarować 2/3 gorących powideł przykryć blatem i na wierzchu rozsmarować resztę powideł.
Odłożyć do ostudzenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z kremówką. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką z małą dziurką i polewać ciasto tworząc dekoracyjną kratkę.




2 komentarze: