.

środa, 17 stycznia 2018

Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus

Takie pieczarki idealnie sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Są pyszne na ciepło chociaż jak postoją na stole na zimno również są smaczne. Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut.

Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana
Składniki:
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1/4 szkl kaszy kuskus
  • 4 łyżki krojonej mozzarelli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:
Pierś pokroić w drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odłożyć na około pół godziny do lodówki. 
Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki.
Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić. 
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła dodać cebulę przesmażyć 1-2 minutki dodać paprykę, seler i dalej podsmażać około 5 minut. Na samym końcu dodać pokrojone pieczarki i podsmażać do momentu odparowania płynu. Zdjąć z ognia dodać z powrotem kurczaka i kaszę kuskus. Wymieszać. Na sam koniec dodać mozzarellę i ponownie wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapelusze pieczarek napełnić farszem ze sporą "górką". Ułożyć na blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15-20 minut.
Podajemy na ciepło.





3 komentarze:

  1. Pięknie się prezentują te pieczarki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane pieczarki, ale jeszcze nigdy nie robiłem ich w takiej odsłonie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń