.

sobota, 20 stycznia 2018

Syrop na przeziębienie cytryna, miód i imbir

Okres od jesieni do wiosny sprzyja chorobą, więc polecam wam zrobić domowy syrop na bazie miodu z dodatkiem cytryn i imbiru, który wskazany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, grypie. My zażywamy go również profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności organizmu. Profilaktycznie przyjmować po łyżce syropu natomiast w trakcie choroby 3 łyżki dziennie. Syrop można również pić rozcieńczony z wodą. Zaleca się spożywać rano. 
Syrop przygotowuje u mnie moja córka Ania. :)



Składniki:
  • 2 cytryny
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • miód 
Przygotowanie:
Cytryny umyć i sparzyć. Pokroić w cienkie plasterki. Jeśli są pestki należy je usunąć.
Imbir cieniutko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. 
Słoiczek i nakrętkę umyć, wyparzyć i osuszyć.
Do słoiczka wlać 2 łyżki płynnego miodu układać na przemian plasterki cytryny i imbiru do wykorzystania składników. Całość zalewamy płynnym miodem 1 cm ponad powierzchnie cytryn. Słoik szczelnie zakręcić kilka razy przemieszać i włożyć na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie syrop jest już gotowy do spożycia.



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. W lodówce kilka dni. U mnie 3-4 dni. Robię mniejsze porcje i częściej.

      Usuń
    2. Pomaga?

      Usuń
  2. Jak stosować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku wpisu jest napisane jak stosować.

      Usuń
  3. Świetnie, akurat mi się przyda.

    OdpowiedzUsuń