Składniki
- Kruche ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany
- Krem:
- 500 ml wody
- 1 kisiel cytrynowy z cukrem
- 1 galaretka o smaku kiwi
- 100 g masła
- Dodatkowo:
- 1 kiwi
- 100 ml zimnej kremówki
- 1 łyżeczka płaska cukru pudru
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki naczynia. Włożyć do 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach około 20-25 minut do zrumienienia. Ostudzić.
Krem:
Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Odstawić i chwilę przestudzić. Do jeszcze ciepłej masy dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać na podpieczony spód. Odłożyć w zimne miejsce do stężenia kremu.
Kremówkę ubić na sztywno i pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem. Udekorować boki tarty.
Kiwi obrać ze skórki pokroić w plasterki. Foremką wyciąć kwiatki i ułożyć na kremie.
Bardzo lubię kiwi, a wcześniej myślałam, że nie nadają się do wypieków. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo apetycznie a naczynie to już bajka, widać, że solidne ;)
OdpowiedzUsuńPiękne, dzieciakom się spodoba.
OdpowiedzUsuń