niedziela, 22 września 2013

Dżem z cukinii

Długo odwlekałam zrobienie tego dżemu. Zawsze zastanawiałam się jak może smakować. Zrobiłam i powiem Wam że jestem pozytywnie zaskoczona.


Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki skórki z cytryny
Przygotowanie:
 
Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku z grubym dnem smażyć tak długo aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy by dżem miał bardziej gładką konsystencję zmiksować blenderem.


10 komentarzy:

  1. jaki obłędny ma kolor! taki żółciutki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam zapasy takiego dżemiku w piwnicy. pyszny jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wygląda! Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm tez sie zastanawiam jak moze smakowac taki dzem:) Ale wyglada swietnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie się właśnie studzi ten dżemik:) ciekawe jak będzie smakował na zimno! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie skończyłam go robić,jest za....bisty smakuje jak ananasy.
    Ciekawa jestem jak będzie smakował na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się że skorzystaliście z przepisu no i najważniejsze że smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Do drożdżowej bułeczki wspaniale będzie pasował,a do tego kubek mleka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam i z cukinii i z kabaczka, nikomu w domu nie smakuje. Wszystkie wyrzuciłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda ;), nam smakuje ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje

      Usuń