środa, 18 września 2013

Szpajza cytrynowa -śląski deser

Większość już chyba zna ten deser, ale kto nie zna musi obowiązkowo zrobić. Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku "szpajza" to król imprez rodzinnych i nie tylko.



Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szkl wody
  • sok z cytryny
  • migdały płatki
  • rodzynki

Przygotowanie:
Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka  ubić  na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.







16 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, nigdy takiego nie jadłam :) Pięknie podany!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo! Ale fajne! Nie znałem takiego deseru!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to wspaniale wygląda. aż ma się ochotę zjeść całe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwę deseru znam, ale jeszcze nie miałam okazji spróbować. Może kiedyś się skuszę i wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie to klasyka rodzinna:) Zawsze w niedzielę szpajzę przygotowywał tata:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiele razy o nim słyszalam, ale nigdy sama jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie nazywa się to legumina:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na 100% nie jest legumina. Legumina to zupełni inny deser. :)

      Usuń
  8. znam to od lat jestem ze slaska i zgadza sie ze nazywa sie to szpajza :) i mozna tez zrobic kakaowa zamiast cytryny dac poprostu kakao i tyle :) jest pyszna lekka i puszysta . Polecam cos na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dodając zamiast kakao pół czekolady i 3 łyżki nuteli to już jest niebo w gębie

      Usuń
    2. Takiej wersji nie znam. Jak robisz taką kakaową?

      Usuń
  9. Na kaszubach również jest to znane pod ta nazwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak dzieciństwa! Najlepszy ,lekki deser. Ją robię go z galaretka. Jest smaczny i kolorowy.

    OdpowiedzUsuń