.

wtorek, 8 lipca 2014

Jagodzianki na twarożku

Sezon jagodowy w pełni więc nie może zabraknąć jagodzianek. Tym razem zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu z wiaderka z inspiracją był przepis od Sweet Orange. Jagodzianki są bardzo puszyste i rewelacyjne w smaku. Polecam również jagodzianki na oleju klik oraz  z tego przepisu klik. Jeśli o mnie chodzi najlepsze są te na oleju.



Składniki:


  • Ciasto drożdżowe
  • 800 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 130 g twarożku z wiaderka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 szkl cukru
  • sól szczypta
  • Nadzienie
  • 0.5 litra jagód
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:

Do szklanki mleka dodać 2 łyżki mąki, drożdże, 1 łyżkę cukru wymieszać i lekko podgrzać. Odłożyć do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodać serek podgrzać do rozpuszczenia się serka. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem do białości. Resztę mąki przesiać do miski z miksera dodać sól, utarte jajka z cukrem, mleko z serkiem oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość miksować za pomocą haka około 15 minut. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką, podzielić na części, uformować placki, na środek nałożyć łyżkę jagód i uformować jagodzianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu, odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Część jagodzianek przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem. Piec w 190 stopniach około 15 minut. Jagody do nadzienia wymieszać z mąką i cukrem.

Słodkie jagodowe latoJagodowe lato

10 komentarzy:

  1. Prześliczne te jagodzianki! Fajny pomysł z twarożkiem, ja dzisiaj robię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszły przepięknie!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze bułeczki na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam jagodzianki:))) poproszę jedną;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają :-) zjadłabym jedną :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowe jagodzianki :) Te wyszły idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jagodzianki! Twoje wygladaja przepieknie! Zdjecia powalaja jak zwykle :) Mniam... slinka az poleciala :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ bym taką zjadła :) Pięknie Ci wyszły!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń