.

czwartek, 13 listopada 2014

Ciasto cygan

Nie wiem skąd taka nazwa i z czym się kojarzyło to ciasto Siostrze Anastazji. W sumie nazwa i łatwa do zapamiętania. Ale też po spróbowaniu tego smakołyku smak na długo pozostanie w naszej pamięci.  Warto to sobie rozłożyć na dwa dni. Ja wieczorem upiekłam ciasto makowo orzechowe a na drugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu.





Składniki:
  • Ciasto
  • 150 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 100 g płynnego miodu
  • 200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • Krem budyniowy
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 250 g masła
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 12 podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
Ciasto: 
Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki.
Krem budyniowy:
W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Warstwy ciasta:
ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewa
Ps. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce galaretka musi być twarda.


Przepis z książki:Wielka księga ciast Siostry Anastazji

23 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie, pracochłonne ciasto ale efekt warty poświęcenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, nazwa nie ważna. Najważniejsze, że ciasto wygląda smakowicie i przyciąga wzrok. Gdybym była w cukierni z pewnością bym go wybrała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obł3dnie. Rewelacja Alinko. Z chęcią zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam te książkę z przepisami siostry Anastazji. Ciasto widziałam, ale jakoś do tej pory nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak z najlepszej cukierni. Wow, jestem pod mega wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja to ciasto chyba znam pod nazwą cygańska droga

    OdpowiedzUsuń
  7. BARDZO FAJNIE I ŁADNIE WYGLĄDA

    ZAPRASZAM DO SIEBIE NA SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie świetne ciasto! I fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie podane!
    a nazwa rzeczywiście zastanawiająca:)

    OdpowiedzUsuń
  10. super ciach tż je robiłam już jakiś czas temu,zreszta nie pierwszy raz,,,,polecam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda imponująco, takie wysokie :) I kolory ma piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pracochłonne. Respekt. I masywne kalorie.... za dużo niepotrzebnych składników. Kto potrzebuje do maku orzechów i galaretki jeszcze tyle cukru,masła i przede wszystkim BISZKOPTU ?
    Taka sobie zbieranina.... Może stąd ta nazwa - jako dziecko znalam dużo Cyganow, którzy co roku latem u nas na wsi przebywali. W ich receptach też znajdowało się wszystko możliwe. ... kochałam naszych Cyganow z ich kolorowym światem i pysznosciami z ogniska.... jedna z moich najlepszych przyjaciółek wieku szkolnego była z ich taborów.... piękne czasy. .......

    OdpowiedzUsuń
  13. This cake looks really delicious!

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie mi się przypomniało, że mam przepis na podobne ciasto o nazwie "mazurek cygański", chyba przeszukam notatki i zrobię go na święta:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Pani Alu czy mak trzeba sparzyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam już zmielonego maku. Ale maku nie parzymy, mielimy na sucho.

      Usuń
  16. Czym mozna zastapic miod w ciescie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód możesz zastąpić syropem klonowem, golden syropem, syropem z agawy lub jakimś innym słodem. :)

      Usuń
    2. dziekuje za odp mam alergie na produkty pszczele i stad moje pytanie :) pozdrawiam

      Usuń