.

sobota, 22 listopada 2014

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Jakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie.


Składniki:
  • 4-5 szt jabłek
  • przyprawa do dań słodkich Kamis
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana
  • 0,5 l kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix 
Przygotowanie:

 Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. 

Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. 
Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich.



11 komentarzy:

  1. Ależ mam ochotę na takie ciacho!!! :) Pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpraszam się do Ciebie na kawę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również mam ochotę na kawusie z takim ciachem :) łyżeczka cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko, to ciasto wygląda niesamowicie smakowicie. Pięknie go upiekłaś i tak też go prezentujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie i pewnie też tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wygląda! Oczu oderwać nie można ;)

    OdpowiedzUsuń