Składniki:
- 1 duży słoik marynowanych pieczarek
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 100g żółtego sera
- 2 piersi z kurczaka około 300 g
- olej do smażenia
- sól himalajska
- pieprz czarny
- słodka papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4-5 łyżek majonez Kielecki
- 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta
Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę lub metalową obręcz o średnicy 18-20 cm wyłożyć na dnie i po bokach folią spożywczą.
Układać kolejne warstwy:
pieczarki kapeluszami do dołu
natka pietruszki
marchewka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
ziemniaki
posmarować cieniutko majonezem
mięso
posmarować cieniutko majonezem
oprószyć solą i pieprzem
ogórki
posmarować cieniutko majonezem
jajka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
żółty ser
Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Zdjąć folię przyłożyć płaski talerz, odwrócić do góry dnem. Delikatnie odpiąć obręcz tortownicy i zdjąć folię.
Haha.ja też ile razy ją widzę,to planuję zrobić:)wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę fajnie :)
OdpowiedzUsuńSól himalajska musi być ? bez niej się nie da ?
OdpowiedzUsuńJa używałam himalajskiej, ale możesz tez użyć zwykłą sól lub sól morską.
UsuńŁadna, ale ją się kroi jak np. tort czy raczej nabiera łyżką. Chodzi mi o to czy się nie rozpada przy krojeniu :)
UsuńJak jest dobrze schłodzona da się kroić.
UsuńFajnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie tez smakuje, polecam :D
UsuńJakie pomysłowe! Super to wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda,na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna. Pożegnałam nią stary rok i przywitałam nowy. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam tą sałatkę i bardzo dobra ,ale lepiej nie mieszać majonezu ze śmietaną.
OdpowiedzUsuńDlaczego?
UsuńAle świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie, az zglodnialam :-)
OdpowiedzUsuńZnajomi polecają. Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńW którym momencie dodać kurczaka? W składzie są piersi z kurczaka, ale nie jest napisane kiedy je dodać.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, znalazłam po ziemniakach, jest warstwa mięsa :-)
OdpowiedzUsuńSałatka jest przepyszna, uwielbiam ją :-)
OdpowiedzUsuńCzy jak postoi na stole nie rozsypie się?
OdpowiedzUsuńJak dobrze ułożysz warstwy nie rozsypie się, ja robiłam już kilka razy nigdy się nie rozsypała.
UsuńBardzo dobra robiłam polecam
OdpowiedzUsuńВкусный торт салат. Особенно с копчёной курицей. Вечером сделать и в холодильник. Утром перевернуть на тарелку.
OdpowiedzUsuń