czwartek, 3 grudnia 2015

Sałatka z ryżem i kukurydzą

Sałatki to chyba każdy lubi. Przygotowujemy je często na rodzinne imprezy i cieszą się największym powodzeniem, przynajmniej u nas tak jest. Ta sałatka powstała w szybkim tempie i jest pyszna.



Składniki:
  • 1 woreczek ryżu (125 g)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 200 g szynki konserwowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki wody z ogórków
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjąć woreczek z ryżem i przelać zimną wodą. Przesypać do miski i ostudzić.Do zimnego ryżu dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę i ogórki. Przecisnąć przez praskę czosnek. Wymieszać dodać majonez, wodę z ogórków i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków i schłodzenia. 


3 komentarze: