Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- Nadzienie:
- sos do pizzy Folwark
- 3-4 plasterki sera żółtego
- 3-4 plasterki szynki
Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości.
Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Jedną część posmarować sos do pizzy i posypać drobno pokrojonym serem i szynką. Nakryć częścią bez nadzienie i lekko docisnąć. Pokroić w pasy na szerokość około 2 cm. Każdy pas lekko okręcić jak świderki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 230 C góra-dół i piec około 15-20 min do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu lekko przestudzić. Podajemy na ciepło ale na zimno też są pyszne.
O tak,to byłoby zaskoczenie,najpierw dla mnie samej,jeśli zobaczyłabym,że mi się udały tak jak Tobie:)))
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki :) wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, wspaniałe ci wyszły!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Będą idealne na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńAle fajne :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Ja takie bułeczki to ze cztery zjem ;-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się fantastycznie, w smaku pewnie też rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńJeśli użyje drożdzy w kostce to ile?
OdpowiedzUsuń25 g świeżych
UsuńFajne, bo można jako przekąskę stosować :)
OdpowiedzUsuń