Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 130 g mąki migdałowej
- 90 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- Do obtoczenia:
- białko
- migdały siekane
- marmolada
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, zrobić wałek o grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
A gdzie można dostać mąkę migdałową, lub czym ją zastąpić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie ciasteczka, niczym z najlepszej cukierni.
OdpowiedzUsuńAlu jak zwykle same pyszności u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńCzy można mąkę migdałową zamienić na zwykłą mąkę ??
OdpowiedzUsuńMyślę, że można zastąpić mąką zwykłą ale wtedy daj jej mniej. Tak żeby ciasto się nie kleiło i można było uformować kulki.
UsuńPiękne te oczka, super pomysł :)
OdpowiedzUsuń